
Ιστορική Αναδρομή
Το σανδαλόξυλο (satalum album) χρησιμοποιείται εδώ και 3.000 χρόνια. Σήμερα, η ζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά καθώς χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία των καλλυντικών. Παραδοσιακά, ο κύριος προμηθευτής ήταν η Ινδία.
Το σανδαλόξυλο στην Ινδία
Σύμφωνα με έρευνες, ανάμεσα στις δεκαετίες του 50 και του 70 κάθε χρόνο συγκομίζονταν περίπου μισό εκατομμύριο δέντρα σανδαλόξυλου για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της βιομηχανίας. Μέχρι το 1974 είχαν μείνει 350.000 δέντρα στην Ινδία και το εμπόριο σταμάτησε.
Το δέντρο είναι τόσο σπάνιο επειδή χρειάζονται 20 χρόνια για να ωριμάσει έτσι ώστε το ξύλο και οι ρίζες του να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αιθέριου ελαίου.
Επίσης, τα δέντρα αυτά ζουν μερικώς παραστιτικά. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται άλλα δέντρα έτσι ώστε να τα σκιάζουν με την κόμη τους για προστασία από τον ήλιο και συνδέουν τις ρίζες τους με τα διπλανά δένδρα έτσι ώστε να πάρουν θρεπτικά στοιχεία που χρειάζονται. Έτσι, πέραν της επαναφύτευσης των δέντρων αυτών, χρειάζεται επαναφύτευση και των δέντρων-ξενιστών που αναφέραμε.
Έγινε, λοιπόν, προσπάθεια για να παραχθούν άλλα είδη σανδαλόξυλου με την μεγαλύτερη επιτυχία να έχει το είδος santalum spicata της Αυστραλίας.
Το σανδαλόξυλο στην Αυστραλία
Η παραγωγή αυτού του είδους εμφάνισε τεράστια άνοδο τις δεκαετίες του 1990 και του 2000.
Έπειτα από τα καταστροφικά πρότυπα της παραγωγής του σανδαλόξυλου στην Ινδία, έγιναν προσπάθειες έτσι ώστε η παραγωγή του στην Αυστραλία να είναι πιο ηθική και περιβαλλοντικά φιλική για τους καταναλωτές και να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη με την Ινδία.
Παρ’όλα αυτά, δεν συμφωνούν όλοι με αυτό. Κάτοικοι δίπλα στον ποταμό Ord, μια περιοχή της δυτικής Αυστραλίας με μεγάλες φυτείες σανδαλόξυλου φοβούνται ότι χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες καλλιεργήσιμης γης για την καλλιέργεια ενός είδους που επιφέρει έσοδα μετά από 20 χρόνια. Επίσης, υποστηρίζουν ότι οι ρίζες των δέντρων αυτών αφήνουν εναποθέσεις στο έδαφος και σε περίπτωση αποτυχίας της βιομηχναικής καλλιέργειας, μπορεί να αφήσει την γη αυτή άχρηστη για μελλοντικές καλλιέργειες τροφίμων.
Επιπλέον, οι ντόπιοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας καλλιεργειών μάνγκο για να αντικατασταθούν απο καλλιέργειες σανδαλόξυλου. Αυτή η αντικατάσταση έφερε προβλήματα στην τοπική οικονομία διότι οι καλλιέργειες μάνγκο απαιτούσαν περισσότερους εποχικούς εργάτες και πολλές μικροοικονομίες της περιοχής εξαρτώνταν από τους backpackers (εργάτες που βρίσκουν δουλειά για λίγους μήνες σε μια περιοχή και μετά ταξιδεύουν σε άλλη, γνωρίζοντας διαφορετικές χώρες και νοοτροπίες) και το εποχικό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις τους.
Τι είναι το amyris balsamifera;
Το Amyris είναι μια λεπτή ομορφιά στον κόσμο των αιθέριων ελαίων. Αποσταγμένο από το ξύλο Amyris balsamifera, δίνει ένα υπέροχο ξυλώδες άρωμα που μπορεί να σας εκπλήξει. Χρησιμοποιείται συνήθως ως σταθεροποιητικό ή ως νότα βάσης σε μείγματα και μερικές φορές ενσωματώνεται σε αρώματα σανταλόξυλου.
Είναι το Amyris το ίδιο με το σανταλόξυλο;
Το σανδαλόξυλο Amyris είναι υποκατάστατο του ανατολικο-ινδικού σανδαλόξυλου, αν και δεν έχει το ακριβές άρωμα του ανατολικού ινδικού σανδαλόξυλου, έχει τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες και όταν χρησιμοποιείται στην Αρωματοθεραπεία είναι ένα ηθικό υποκατάστατο χωρίς το ίδιο περιβαλλοντικό κόστος του ανατολικού Ινδικού σανδαλόξυλου.
Συνταγές που μπορείτε να δοκιμάσετε με το σανδαλόξυλο:
Συνταγή #1
- Λεβάντα - 3 σταγόνες
- Σανδαλόξυλο - 3 σταγόνες
- Πορτοκάλι - 1 σταγόνα
Συνταγή #2
- Πατσουλί - 3 σταγόνες
- Σανδαλόξυλο - 2 σταγόνες
- Μαύρο Πιπέρι - 2 σταγόνες
Συνταγή #3
- Περγαμόντο - 3 σταγόνες
- Σανδαλόξυλο - 2 σταγόνες
- Λεμονόχορτο - 1 σταγόνα
Συνταγή #4
- Σανδαλόξυλο - 2 σταγόνες
- Κέδρος - 2 σταγόνες
- Κυπαρίσσι - 2 σταγόνες